söndag 30 januari 2011

Presentklänning


Iågr var jag och lillebror på 2-års kalas. En liten thaitjej som fyllde år. Det här var presenten som överlämnades. Hennes mor och även dottern älskar rosa. Mamman vet jag har nämnt att hon tycker lite starkare rosa är extra fint på dottern, till den lite mörkare hyn. Valde därför en tygstuv från gömmorna därefter. Det fick bli ett enkelt mönster, så valet föll på detta, som jag sytt av tidigare, då som tunika. Jag förenklade modellen ännu mer genom att ta bort två volanger på ärmen. Jag förlängde i nederkant och lade till 5 mm extra på övriga sidor för att gradera upp storleken ett steg. Jag hade däremot inte så mycket passande tråd så jag sparade den jag hade till rullfållen och sydde med blandade rosa trådar i övrigt, syns i halsringningen. Hoppas den ska passa under våren och sommaren!

Mönster: Mönstret kommer från Ottobre 3/2007, men är omgjort från t-shirt till klänning.

torsdag 20 januari 2011

Sömnad och handen på hjärtat


Jag har läst inlägg hos andra som bla berör "varför man syr", tex nyligen hos KroKKoFin. Jag har återkommande en vinkling på frågan, och den handlar om: hur tilltalande är egentligen slutresultatet? Skulle jag ha köpt samma plagg om jag sett det i butik (till materialkostnaden)? Svaret är nog lika ofta ja som nej. Ibland gillar man ju ett tyg, men det färdiga plagget upplevs som något helt annat.

Det här projektet har väckt dessa tankegångar. Jag gillade tyget, och målade upp att det kunde bli fint om man använde tyget på olika ledd och kanske använde blombården som en volang som gick igen i nederkant på ärm och på fram- och bakstycke. När jag sedan ska sätta saxen i tyget och rent konkret funderar på hur jag ska använda mönstringen hamnar jag i en del grubblerier. Hur livet ska se ut är det som jag har en tydlig bild av. Blombården ska vara i mitten, och så syr jag stråveck på sidorna så att de vävda bårderna centreras mer. Jag gör ringningen så vid att jag inte behöver knäppning eller annan lösning för att komma i den. Jag beslutar mig för att låta de nedre våderna följa trådraken, vilket blir på andra ledden jämfört med livet. Modellen jag tänker mig är rynkad mot livet. När jag syr i rynktrådarna och nålar mot livet ser allt ut som en enda stor ballong/tunna nertill. Helheten ser så HEMVÄVD ut!


Att hitta en lösning på den nedre delen har krävt sin tid. Jag har tråcklat olika alternativa lösningar för att skapa mig en bild av hur det ter sig. Tygets vävda bårder påverkar tygets fall i fel riktning. Tyget blir än mindre följsamt och därigenom blir det som en tunna. För att motverka detta blev lösningen att sy en smocksöm en bit ner. Detta hjälpte för att hålla rynkorna på plats, och "ballongen" blev mer stegvis. Jag ville också få ett mer enfärgat/lugnare intryck och har därför kapat bort blombårdens rand. Ett litet band att knyta i midjan blev en extra piff, och halsringningen är sydd som en mudd i trikå (singlejersey). Jag har också gjort justeringar på vidden i livet, kortat livet där bak mm.


Nu är den klar och jag reflekterar och ställer mig frågan, Skulle jag ha köpt detta plagg om jag sett det i butik? Och svaret är ja, den här tunikan skulle jag gott handla om jag såg den i butik för 112:- (materialkostnaden). Hade jag bara sytt på enligt det första tänket, då hade den inte fått följa med mig hem för det priset, jag skulle inte vilja använda den. Det är roligt när det går att vända ett projekt som håller på att dömmas ut, och resultatet är kreativare än den ursprungliga idén!

Tyg & mönster: Vävt bomullstyg från Dollys (Odenplan). Mönstret är eget, men baserat på en mammatunika ur Allt om handarbete.

onsdag 12 januari 2011

Små saker


Den här Matryoshkan påbörjade jag innan lucia. Jag blev helt såld på att pröva göra mig en egen när jag såg den på "Nytt om sytt". Sedan fastnade jag när det kom till att brodera ansiktet och sy ihop med langettstygnen. Det har nu blivit gjort. Jag funderar på om det här ska vara ett exempel på vad man kan göra på textilslöjden när man ska träna handsömnad/broderi.


Trosskydd



Att sy trosskydd har länge funnits på min "vill göra" lista. Inspirationen till detta står Emiliten för. Vackrare blöjor och bindor får man leta efter. Hon syr i fantastiska tyger och delar med sig många bra tips kring detta, kolla gärna in hennes blogg.

Att ha flanell närmast huden var den idé jag fastnat för. Men jag hade ingen flanell hemma. Har spanat på olika tyger, men inte riktigt känt för att köpa enbart till detta ändamål. Så en dag när jag städade bland restbitar på textilslöjden hittade jag en bit mörkblå flanell med rosa blommor. Jag visste direkt att här är tyget! Detta blev faktiskt det första projekt som blev klart detta år. Fast det inte ens var påbörjat vid förra inlägget. Gjorde bara ett, för att testa mönstret. Jag sydde på enklast möjliga sätt och bara overlockade ihop delarna. Det är fyra lager tyg sammanlagt mitt på, allt i samma tyg. När jag sydde ihop över och undersidan, valde jag den enfärgade blå så att det blev en kontrast när de är knäppta. Tryckknapp blev en som jag hittade i min knappsamling. Det är reservknappar från något köpt plagg. Att slå i knappen på rätt sätt var det svåraste med hela projektet.

När jag ändå var igång med saker för "där under" påbörjade jag att sy ett par trosor. Dessa behöver en del korrigeringar då jag har mixtrat fram mönstret själv. De är passerade till ufo högen just nu.